Novosti

Novitet u fondu Zavičajne zbirke

Zavičajna zbirka Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin  bogatija je za monografiju “Tajne špilja ogulinskog kraja”, zahvaljujući daru njenih autora.

U knjizi su prezentirani rezultati višegodišnjih interdisciplinarnih, speleoloških i biospeleoloških istraživanja potopljenih speleoloških objekata u ogulinskom kraju. Autori žele “osvijetliti” mračne podzemne hodnike, njihove ljepote i tajne, te potaknuti znatiželju čitatelja da saznaju više o tom skrivenom dijelu Hrvatske.

Iz monografije:

“Ugroženost Ogulinsko-plaščanske zavale prepoznata je i u svijetu te je Karst Waters Institute iz SAD-a proglasio jednim od deset najugroženijih krških ekosustava na Zemlji u 2003. godini. (Jalžić, 2008.) Tome je prije svega doprinijelo kritično stanje podzemlja špiljskog sustava Đula-Medvednica u koji su se otjecale otpadne vode grada Ogulina. U novije vrijeme, izgradnjom gradske kanalizacijske mreže, slijevanje otpadnih voda grada Ogulina u špiljski sustav znatno je smanjeno. Međutim, na određenim pozicijama postojeće septičke jame iz područja grada Ogulina koja nisu obuhvaćena kanalizacijskom mrežom i dalje zagađuju podzemlje. Zbog toga je ubuduće potrebno posvetiti vrijeme monitoringu stanja istraživanih speleoloških objekata. “

Knjiga je objavljena i na engleskom jeziku pod naslovom Secrets of Ogulin caves.

Skip to content