Novosti

Stipe Božić – putopisno predavanje o Everestu

Čast nam je pozvati vas u četvrtak, 16. ožujka 2023. u 18 sati na putopisno predavanje i predstavljanje nove knjige poznatog alpinista, pisca, fotografa, filmskog snimatelja i redatelja Stipe Božića. 

O Stipi Božiću

Stipe Božić rodio se u selu Zavojane kod Vrgorca, 26. prosinca 1950. On je najuspješniji hrvatski alpinist. Popeo se na tri najviša vrha na svijetu: Mount Everest (8848 m); K 2 (8611 m); Kangchenjunga (8586 m). Ispenjao je u alpskom stilu južnu stijenu Manaslua (8163 m), sjeverne stijena Eigera, Grandes Jourassesa i Materhorna u Alpama i granitni monolit El Capitan u Kaliforniji. Stipe Božić se također popeo na najviše vrhove svih sedam kontinenata. S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama je iz Sibira stigao i na Sjeverni pol. Na svojim putovanjima snimio je mnoštvo fotografija koje je izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama. Njegove fotografije bile su uvrštene na izložbi “Hrvatska fotografija od tisuću devetsto pedesete do danas” u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Snimio je 120 dokumentarnih filmova i nagrađivan na filmskim festivalima u Trentu, Popradu, Grazu, Kathmanduu i Moskvi.
Napisao je šest knjiga: Put na vrh svijeta (1990); Sedam vrhova (2003); Svete planine svijeta (2005); K2 – Trijumf i tragedija (2014); San o Everestu (2020) i Penjačevi zapisi –put do najviših vrhova svijeta (2023).

O knjizi

Penjačevi zapisi, nova, šesta knjiga Stipe Božića zasigurno je njegov najveći spisateljski izazov dosad, jer je uz opise penjačkih avantura i bilježenje putositnica, ona i korak u nešto novo. To je knjiga kakvu kod nas još nitko nije napisao jer je Božić u njoj, ispisujući svoj odnos prema planinama od djetinjstva do danas i prateći sve stepenice na tom putu, ispisao zapravo autobiografiju koja jest ponešto fragmentarna, ali ipak daje uvid u cjelinu njegova života. Odrastanje u Zavojanima ispod planine Sv. Mihovil, selidba u Split, prvi planinarski izleti, prvi alpinistički usponi i strast i energija kojom su oni zagospodarili njegovim životom, služenje vojnog roka, rad u splitskom građevinskom poduzeću, navigavanje na brodu, rad u Sudanu, zapošljavanje na Hrvatskoj televiziji, predano služenje u Gorskoj službi spašavanja, prvi brak, drugi brak, odnosi s djecom, svi najveći uspjesi,
ali i sve tragedije koje su mu se dogodile – sve je to opisano u ovoj knjizi. Neki od tih događaja prikazani su opširno i detaljno, dok su drugi dani samo kao dojmljivi krokiji, ali u Penjačevim zapisima Stipe Božić ispričao je cijeli svoj život. I iznio svoju životnu filozofiju i uvjerenja koja su ga kroz taj izniman život vodila. 

Skip to content