Novosti

Predstavljanje romana “Moja australska priča”

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin u ponedjeljak, 29. svibnja 2017. s početkom u 19 sati Tuga Tarle će predstaviti svoj roman “Moja australska priča”.

Roman Moja australska priča koncipiran je kao niz od 39 proznih minijatura. Ovo štivo funkcionira kao kralježnica različitih zbivanja i iskustava glavne junakinje i brojnih drugih aktera njezine priče u Australiji i Hrvatskoj. Namijenjen je čitateljskoj publici od 10 do 100 godina starosti jer kao višeslojno štivo otvara prostore različitim generacijama čitatelja. Na jednoj razini otkriva nepoznati svijet Australije djeci i mladima koji sanjaju o izazovnim iskustvima dalekih i tajnovitih svjetova dok se na drugoj dubljoj razini obraća odraslima promišljajući o prednostima i nedostacima  kulture i etičkih vrijednosti suvremenog Zapada. Vijenac ovih proznih minijatura daje cjelovitu sliku događanja u koje je upletena čitava obitelj glavne junakinje. U tom srazu dvaju kulturnih obrazaca, vrijednosnih gledišta i svjetonazora ujedno se traži odgovor o smislu iseljeničkog života. Knjiga se naslanja na autentične razgovore i bilješke autoričine kćeri Maše Tarle.

To je roman tranzicije identiteta u doba novog vala iseljavanja iz Hrvatske, roman koji je ujedno i hommage mitskom vremenu „siromašnih ali sigurnih i sretnih ljudi“ uoči velikih društvenih turbulencija, rata i tranzicije u domovini.

Skip to content