Novosti

Predavanje i predstavljanje knjige Stribora Markovića

U četvrtak, 12. rujna s početkom u 19 sati u Knjižnici će nam se predstaviti jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih stručnjaka na polju fitoterapije i aromaterapije u Hrvatskoj i šire, dr. sc. Stribor Marković, koji će tom prilikom održati predavanje i predstaviti svoju najnoviju knjigu “Priče iz šume Striborove”, za koju je sam rekao

„Knjiga koja je nastala iz čiste znatiželje u želji da u vama probudi znatiželju.

Pet stotina stranica literarne šetnje kroz biljke koje su inspirirale lijekove i navike koje danas poznajemo, kroz otkrića bitnih za našu fiziologiju i važnosti mikroorganizama u našem životu.

Rezultat mojeg višegodišnjeg istraživanja, ali i cjeloživotnog iskustva još od najmlađe dobi u okruženju obitelji Katzler u Karlovcu, pa sve do današnjeg savjetovanja pacijenata. Uključeno je moje profesionalno radno iskustvo, bavljenje aromaterapijom i fitoterapijom, te mikronutricijom.

Motiv mi je bio udahnuti emotivnost u suho područje znanosti lišeno emocija.

Jedna od najvećih redefinicija čovjeka s filozofskog, medicinskog, biološkog i sociološkog aspekta je da čovjek nije samo jedna od vrsta, on je ekološka zajednica, baš kao šuma ili livada.

U knjizi govorim i o prirodnim molekulama koje su inspiracija za nalaženje novih lijekova. Stare legende o biljkama uvijek su odraz ljudskog duha. U njima možemo naći sebe, ali možemo pronaći i biljke koje se i danas koriste kao čajevi. Neki su još popularni, neke je pregazilo vrijeme, ali mudrost priča ostaje.

Knjiga sadrži i tekstove o rijetkim, zanimljivim biljkama koje vrijedi upoznati i otkriti njihova brojna svojstva.

U znanstvenom smislu ljekovite biljke doživljavaju pravu poplavu novih saznanja i u godinama koje dolaze puno će toga sjesti na svoje mjesto.

Nisu biljke samo lijek. Njihova puno veća zadaća u današnjem svijetu je preventivna medicina.“

Skip to content