Novosti

Ne mogu nas vidjeti, ali nas mogu naučiti

Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin Vas poziva na obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa u utorak, 16. listopada s početkom u 19 sati.

Gost večeri je Sead Muhamedagić, književni prevoditelj, publicist i pjesnik, a predstavit će nam sa svojom pjesničkom zbirkom “Slijepčev vir” i knjigom eseja “Miris neba” kojom svoje čitatelje vodi na imaginarno krstarenje duhovnim prostranstvom kojemu je krajnje odredište nebo.

Kao prevoditelj  specijalizirao se za austrijsku književnost, a jedno od težišta mu je prevođenje austrijske drame. Također prevodi liriku, esejistiku, književno-znanstvenu i muzikološku literaturu. Osim prevođenja s njemačkog na hrvatski prevodi i na njemački. Za prevodilački rad dobio je godišnju nagradu Društva hrvatskih književnika prevodilaca (1996.) te Državnu nagradu za književno prevođenje Republike Austrije (2001.)

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. listopada od 1964. godine kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država taj dan proglasio Danom bijelog štapa. U Republici Hrvatskoj ovaj dan se obilježava od 1996. godine i time se Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih. Tom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba. 

Skip to content