Novosti

Gostovanje Nives Opačić

Profesorica Nives Opačić naša je gošća na sljedećem susretu u okviru ciklusa “Poniranja”. Pridružite nam se u petak u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin!
 
Mr. sc. Nives Opačić rođena je 1944. godine u Vukovaru. Na Filozofskome fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1968. godine jugoslavenske jezike i književnosti te komparativnu književnost, a češki jezik i književnost kao dopunu studija. Magistrirala je 1973. godine radom „Red riječi u djelima suvremenih hrvatskih pisaca“ (mentor prof. Ljudevit Jonke). Od 1974. do 2004. studentima kroatistike Filozofskoga fakulteta u Zagrebu predavala je Kulturu govorenja, čitanja i pisanja (danas Jezične vježbe), od 1974. u zvanju je lektora, a od 1982. u zvanju višega lektora. Od 1972. do 1974. ugovorni je lektor hrvatskoga jezika na Filozofskome fakultetu Karlova sveučilišta u Pragu, od 1979. do 1981. na Sveučilištu u Rimu. Umirovljena je 2004. godine.
Znanstvene i stručne radove objavljuje u periodici i zbornicima, objavila je desetak jezikoslovnih i nekoliko putopisnih knjiga.
Osnovala je Društvo hrvatskih lektora (1972.), a članica je Hrvatskoga filološkog društva, Matice hrvatske i Društva za promicanje orguljske glazbe „Franjo Dugan“.
U široj javnosti zacijelo je najprepoznatljivija suvremena jezična savjetnica i promicateljica kulture hrvatskoga standardnog jezika. Desetljećima drži predavanja o hrvatskome jeziku diljem Hrvatske, piše jezične kolumne („Vjesnik“, „Novinar“, „Vijenac“), sudjeluje u radijskim i televizijskim emisijama. Ogulinska ju je slušateljska publika prepoznala u radioemisiji „Ispeci, pa reci“ na Radio Ogulinu. Dobitnica je godišnje državne nagrade za popularizaciju znanosti (2010.), nagrade „Kiklop“ za leksikografiju (2010.), priznanja Kršćanskog akademskog kruga iz Zagreba za dugogodišnji rad na hrvatskome jeziku (2011.).
 
Skip to content