Novosti

Priče iz Knjižnice

Dragi naši korisnici, budući da je od 17. ožujka 2020. Knjižnica zatvorena za posudu i povrat knjiga, svakoga dana čitamo jednu priču koju ćete moći pogledati i poslušati putem našeg Youtube kanala (GKČ Ogulin). Priče su knjižničarke pomno odabrale i namijenile djeci predškolskog i nižeg osnovnoškolskog uzrasta. Nakon pročitane priče razgovarajte sa svojim djetetom. Upitajte ju/ga koji dio ili lik joj/mu se svidio u priči i zašto. Vidjet ćete, djeca će vas iznenaditi svojim odgovorima. Nadamo se da ćete uživati i svakoga dana rado slušati prekrasne priče mnogobrojnih književnika.

Zašto je važno čitati?

            Čitanje stavlja knjige u središte pažnje te ih predstavlja kao izvore ugodnog, vrijednog i uzbudljivog iskustva. Djeca, koja od najranije dobi nauče vrijednost knjiga, najčešće postanu vrsni samostalni čitatelji.

            Čitanje pomaže djeci povezati ono što vide, čuju i pročitaju. Glasno čitanje odraslih djeci proširuje dječji vokabular i proširuje njihovo opće znanje.

            Čitanje omogućuje roditeljima, bakama i djedovima, braći i sestrama, učiteljima, knjižničarima, rodbini i prijateljima da budu čitateljski uzori djeci. Na taj se način njihova ljubav prema knjizi lako prenosi na djecu.

            Čitanje omogućuje djeci upoznavanje s književnim jezikom koji se znatno razlikuje od svakodnevnog govora, ili jezika koji se čuje na televiziji, pročita u novinama ili čuje u filmovima. Na taj način djeca bolje razumiju složene rečenične strukture.

            Čitanje omogućuje djeci maštanje o ljudima, mjestima, vremenima i događajima koje nisu upoznali ili doživjeli.

            Čitanje stvara vezu između djeteta i odraslog koji mu čita te im tako osigurava zajedničke teme za razgovor. Govorenje i razgovor pomažu u razvoju vještina čitanja i pisanja.

            Čitanje pomaže razvoju kognitivnih sposobnosti kroz razgovore o pročitanom.

Preuzeto sa: https://gugalaga.com/vaznost-citanja-citaj-mi-12

Skip to content