Novosti

Obilježen Svjetski dan poezije uz Branka Pejnovića i “Zagrebačku pjesničku šetnju”

PJESNICI
Pjesnici su čuđenje u svijetu
Oni idu zemljom i njihove oči
velike i nijeme rastu pored stvari
Naslonivši uho
na ćutanje što ih okružuje i muči
pjesnici su vječno treptanje u svijetu
Stihovi su to Antuna Branka Šimića, hrvatskog pjesnika koji je u svom kratkom životnom vijeku ostavio hrvatskoj poeziji djela koja su se utkala u temelje književnosti. Upravo ti stihovi najbolje mogu dočarati veliku ulogu pjesnika i poezije.
Jučer smo slavili te stihove na Svjetski dan poezije 21. ožujka 2024., dan koji je UNESCO proglasio 1999. “s ciljem podržavanja jezične raznolikosti kroz pjesnički izričaj i povećanje mogućnosti da se ugroženi jezici čuju”.
Povodom Svjetskog dana poezije, 111. godine od rođenja pjesnika, prevoditelja i novinara Ivana Gorana Kovačića, a u okviru aktivnog djelovanja Kluba ljubitelja poezije u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin ugostili smo pjesnika Branka Pejnovića koji je ogulinskoj publici prikazao svoj dokumentarni film “Zagrebačka pjesnička šetnja (od Matoša do Cesarića)” u kojemu donosi razmišljanja o stvaralaštvu niza hrvatskih književnika dok je voditeljica Kluba ljubitelja poezije, gospođa Zvjezdana Jurjević publici pročitala njegove pjesme.
“Pjesništvo je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Pjesništvo, to je stvarnije i korisnije ime života” rekao je poznati francuski pjesnik Jacques Prevert stoga čitajmo poeziju i slavimo pisano pjesničko stvaralaštvo.

Skip to content