Novosti

Knjižnica u projektu “Naša mala knjižnica”

“Naša mala knjižnica” međunarodni je projekt poticanja čitanja. U Hrvatskoj ga provodi izdavačka kuće Ibis grafika u koji se uključila i Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin. Namijenjen je učenicima nižih razreda osnovnih škola, a obuhvaća čitanje zanimljivih knjiga i rješavanje kreativnih zadataka kao što su ukrašavanje čitateljskog kutića, sudjelovanje u čitateljskom vlakiću, razmjeni knjižnih junaka ili pismu iznenađenja samih književnika.

            Knjige za rad na projektu kupila je Knjižnica tako da će biti dostupne učenicima za čitanje i paralelno rješavanje zadataka. Učenici u dogovoru s mentoricom Anitom Brozović Šolaić mogu slati fotografije radova i same radove organizatorima projekta kojima će moći osvojiti i vrijedne nagrade. Autori i naslovi knjiga koje sudjeluju u projektu jesu: “O zecu koji se volio smijati”Grigor Vitez (hrvatski autor), tekst (izbor od tri priče), Peter Škerl, ilustracije; Strašna vila i divlja zima”Jana Bauer, tekst; Caroline Thaw, ilustracije; “Čarabaralo”Ida Mlakar, tekst; Zarja Menart, ilustracije;  “Kako je Oskar postao detektiv”Andrej Rozman Roza, tekst; Ana Košir, ilustracije (slovenski autori); Lijenozemska”Kestutis Kasparavičius, tekst i ilustracije; “Priče iz legla buha” Gendrutis Morkunas, tekst; Lina Žutaute, ilustracije (litvanski autori). Osnovni je cilj projekta predstaviti autore i povećati interes za njihove knjige i stvoriti kritičke čitatelje. Predstavnik Hrvatske u ovom projektu je Grigor Vitez preko čijeg će djela djeca drugih europskih zemalja saznati za hrvatsku dječju književnost.

            Projekt traje čitavu školsku godinu 2018./2019., a susreti s učenicima petih razreda ogulinskih osnovnih škola koji su se uključili u projekt obuhvaćaju čitanje i rješavanje kreativnih zadataka svakog ponedjeljka od 13 i 30 do 15 sati. Prvi jučerašnji sastanak u trajanju od dva školska sata uspješno je odrađen čitanjem “Lijenozemske” Kestutisa Kasparavičiusa i rješavanjem domišljatih zadataka kroz razgovor i međusobno druženje.

Skip to content