Novosti

Izložba umjetničkih radova Katice Blašković

           Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin poziva vas na Izložbu umjetničkih radova Katice Blašković u bajkovit zagrljaj samozatajne ogulinske umjetnice u trajanju od 1. travnja do 31. svibnja 2022. godine.

            Kao kad dva pritoka stvore jednu rijeku, jednako tome još davne 1954. godine spojili su se životni putevi umjetnika, gospodina Franje Blaškovića i njegove supruge gospođe Katice Blašković. Kroz protekla dva mjeseca izuzetno posjećena umjetnička postava pretopit će se s dojmljivog i originalnog supruga na izuzetnu i jedinstvenu suprugu. Iako su u plodnoj i složnoj bračnoj zajednici proveli pola stoljeća, umjetnički izričaj gospođe Katice Blašković pokazat će vam koliko je njezin svijet originalan i – uvjerit ćete se – zaista nezaboravan.

            Likovni opus Katice Blašković kao da je prozor u bajkoviti svijet u kojem čovjek poželi zauvijek ostati. Jarke boje tvore mističnu atmosferu, a vrlo jednostavno prirodno okruženje dom je najčešće ženskim likovima punim topline i dobroćudnosti. Smirene i produhovljene djevojke i žene plemenitog dostojanstvenog držanja  kao da nam kazuju da se sve na svijetu može sagledati i riješiti strpljenjem i mudrošću. Elegancija u pozama i pokretima tih žena daje do znanja da nervozi ni u čemu nema mjesta i da nema nepremostivih situacija, već samo ljubav i strpljivost utkane u život pobjeđuju sve prepreke, boli i teškoće. Takve žene i takvi likovi odišu čistoćom i duševnim mirom ostavljajući nama, gledateljima, osjećaj smiraja i ohrabrenja poput blagog toplog zagrljaja.

            U crtežima Katice Blašković detaljno proživljavamo raspoloženja žena svih dobi koje su, u svakom trenutku, prvenstveno dame. Bilo da su sjetne, tužne, raspoložene, tihe, razigrane, rasplesane, zabrinute, u molitvi, brižne, imućne, siromašne, nemirne, skrbne ili iscrpljene teškim radom one uvijek ostaju staložene, umjerene, vjerne svojoj ženskoj prirodi. Ženstvene i nenametljive, skromne i strpljive, smirujuće, samozatajne i najčešće pomirene sa svim ženskim ulogama, trpljenjima i zadatcima, žene Katice Blašković dame su kakve bi sve mi uvijek trebale biti.

            Želimo vam da istinski uživate u koloritu i nježnim temama ženske polovice ovog nevjerojatnoga slikarskog bračnog para.

                                                                                              Rajka Blašković, kćerka

 

                                                                                            

Skip to content