Novosti

Izložba slika Zrinke Jezdić

Od 13. 3. do 31. 3. 2023. posjetite izložbu Zrinke Jezdić u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin.

O autorici…

Zrinka Jezdić, dipl. med. tech, clin. Aromath dugi se niz godina bavi unapređenjem mentalnog zdravlja pojedinaca i zajednice kroz psihoterapijske tehnike te kliničku i integrativnu aromaterapiju. Osnivačica je prve hrvatske škole za aromaterapiju AromaVita učilište (2000.g.) i AromaVita instituta za aromaterapiju. Bavi se istraživanjem i razvojem primjene esencijalnih ulja, a napisala je i nekoliko knjiga Priručnik za primjenu aromaterapije, Kućna ljekarna i Arhetipovi esencijalnih ulja, te je pokretačica i glavna urednica Essentie prvog hrvatskog časopisa iz integrativne aromaterapije. Od ranog djetinjstva veliku joj pažnju privlače slike i boje. Odrastanjem, simpatija prema slikarstvu pretvara se u jednu mirnu i nježnu ljubav prema bojama, oblicima, kroz proučavanje brojnih slikara i njihovih radova. Kroz aromaterapeutski rad s esencijalnim uljima i ljudima, sve više povezuje miris i boju, kroz slučajeve svojih klijenata, njihovih emocija i misli. Doživljava to kao igru energija i oblika koje prenosi na platno.

Upisuje apstraktno slikarstvo u „Učilištu za likovno obrazovanje, kreativnost i dizajn – Studio Tanay“ kod prof. Daniele Pal Bučan. Prolazeći tehnike apstraktnog slikanja, odabire tehniku točkanja (aboridžinski stil) gdje pronalazi potpunu slobodu izražavanja, energetsku tehniku rada s bojama kojom u potpunosti može integrirati boju, miris, emociju i frekvenciju.

Iz kritike…

Riječ je o slikarskoj tradiciji australskih Aboridžina, koju odlikuju nefigurativne kompozicije satkane od gustih točkastih tekstura. Njima su ispunjene dekorativne površine kružnih i valovitih oblika. Iako se izravno oslanja na taj stilski idiom, Zrinkin izvorni doprinos očituje se u uplivu floralnih motiva, kojima ona ostvaruje dosluh s inačicama secesijskoga stila.

Spregom ta dva stilska izraza, Zrinka je ostvarila bujne i maštovite slike, koje imaju – svaka za se –neponovljiv ugođaj, ostvaren jedinstvenom kolorističkom gamom.

Daniela Pal Bučan, akademska slikarica

Ostavi komentar

Skip to content