Novosti

Izložba ilustracija Josefa Lade: Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Povodom Međunarodnog dana dječje knjige i obilježavanja 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin poziva vas u srijedu 10. travnja 2024. u 11 sati na otvorenje Izložbe ilustracija Josefa Lade: Čudnovate zgode šegrta Hlapića.

Izložbu će otvoriti u ime antikvarijata i nakladnika Nova stvarnost Zvonimir Maštrović i profesor Berislav Majhut.

Češki slikar, ilustrator i književnik Josef Lada rodio se 17. prosinca 1887. u Hrusicama pokraj Praga kao sin postolara, a umro je 14. prosinca 1957. u Pragu. Školovao se za soboslikara i knjigovežu, a kao likovni umjetnik usavršavao se na Umjetničko-industrijskoj školi u Pragu i razvio svoj osobiti stil, prepoznatljiv po jarkim linijama, zaobljenim likovima i blagom humorom.

Ladin opus obuhvaća oko 400 slika i oko 1500 ilustracija, uglavnom krajolika i prizora iz seoskog života. U Češkoj i u svijetu najpoznatiji je kao ilustrator romana Dobri Vojak Švejk Jaroslava Hašeka. Likovno ga je opremio s ukupno 1339 crteža i tako Švejkovu liku dao općepoznati izgled. Ilustracije za Čudnovate zgode šegrta Hlapića izradio je za češko izdanje toga romana koje je objavljeno 1930. godine u Pragu.

Lada je autor i mnogih knjiga za djecu koje je sam pisao i ilustrirao, a najpoznatije su mu priče o mačku Mikešu. Time je, zajedno s Karelom Čapekom, Vitezslavom Nezvalom i Vladislavom Vančurom, postao jedan od začetnika moderne bajke u češkoj književnosti. Lada je značajan i kao autor kazališnih kulisa i kostima u Narodnom kazalištu u Pragu. Zbog svojih je zasluga 1947. dobio status narodnog umjetnika, a 1996. jedan je asteroid njemu u čast dobio ime 17642 Jeseflada.

Skip to content