Novosti

Gradsko Natjecanje u čitanju naglas 2017.

Četvrtu godinu za redom u maloj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin 18. listopada, uz vodstvo profesorice i knjižničarke Anite Brozović Šolaić, održano je gradsko Natjecanje u čitanju naglas 2017. s početkom u 12 i 30 sati u okviru Mjeseca hrvatske knjige 2017. godine. Nakon prethodno održanih školskih natjecanja, na gradskom natjecanju sudjelovalo je šestero učenika: Nikola Kovačević, učenik 4. razreda razreda Osnovne škole Josipdol s knjigom “Mama je kriva za sve” književnika Zorana Pongrašića s mentoricom profesoricom i knjižničarkom Anitom Žanić Prebežić, Petra Maravić – učenica 5. razreda PŠ Drežnica predstavivši knjigu Višnje Stahuljak “Čarobnjak” s metoricom profesoricom Anom Musulin, Luči Vukelić – učenica 5. c razreda Prve osnovne škole Ogulin govorila je o djelu Sanje Polak “Skijaški dnevnik Pauline P.” koju je pripremila mentorica i nastavnica Milka Tatalović, Martina Vučetić iz 6. a razreda Prve osnovne škole zainteresirala nas je knjigom “Vidimo se na fejsu” Sanje Pilić, a pripremala ju je profesorica Nikolina Salopek Mihalić, Tena Lipošćak čitala je i govorila o knjizi Rosie Kugli “Priča o pobjedi” uz mentorstvo profesorice Nataše Možgon, Iz Osnovne škole Josipdol učenica Paola Bokulić iz 8. razreda govorila je, uz potporu mentorice profesorice i knjižničarke Anite Žanić Prebežić, o knjizi Ivane Guljašević “Moja slavna prijateljica”.

Prvu ili mlađa kategoriju natjecatelja činili su učenici 3., 4., i 5. dok drugu ili stariju kategoriju učenici 6., 7., i 8. razreda. Inicijatori natjecanja su Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva u čiji projekt se uključila i Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin.

Glavni cilj natjecanja je: poticanje i popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas, razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, naglašavanje čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja te poticanje usmenog izražavanja.

Natjecatelji su predstavljali knjigu po vlastitom izboru (uz preporuku učitelja mentora, školskog i/ili dječjeg knjižničara), a programu je prisustvovalo tridesetak učenika, učitelja, mentora i knjižničara. U obzir su dolazila isključivo prozna djela hrvatske i strane književnosti, primjerena uzrastu natjecatelja. Predstavljanje djela trajalo je najviše pet minuta. U prve dvije minute natjecatelj je trebao usmeno obrazložiti svoj odabir (zašto je odabrao baš tu knjigu) na što inovativniji i kreativniji način bez korištenja ikakvih tehnoloških pomagala. Preostale 3 minute bile su predviđene za izražajno čitanje naglas.

Nakon natjecanja u čitanju, dok je prosudbena komisija donosila odluke, članovi Lutkarske družine Tintilinić: oftamologinja, gospođa Tigrena Csik, knjižničarka Nikolina Brozović i učiteljica Marija Domitrović odigrale su lutkarsku predstavu “Sretno stablo”.

Prosudbena komisija (profesorica hrvatskog i engleskog jezika i književnosti i mentorica Marijana Smolčec, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Blaženka Kurelac te profesorica i knjižničarka Ksenija Maravić) odlučila je da će Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ogulin kao i Prvu osnovnu školu Ogulin na županijskom Natjecanju u čitanju naglas 2017. u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Ivan Goran Kovačić Karlovac 27. listopada s početkom u 10 sati predstavljati Luči Vukelić – učenica 5. c razreda i Martina Vučetić – učenica 6. a razreda, obje iz Prve osnovne škole Ogulin. Svi učenici natjecatelji u obje kategorije nagrađeni su prigodnim nagradama: priznanjima za osvojeno 1., 2. ili 3. mjesto i knjigama. Članovi komisije upozorili su pobjednike i mentore na čemu trebaju poraditi prije samog odlaska u Karlovac ne bi li tako postigli što bolji uspjeh i otišli na nacionalno Natjecanje u čitanju naglas u Sisak.

Čestitamo pobjednicima i pohvaljenima, njihovim mentorima, školskim knjižničarkama i ravnateljima. Veliku zahvalu upućujemo i članovima prosudbene komisije na sudjelovanju. Nadamo se da će Natjecanje u čitanju naglas zaživjeti i ostvariti dugogodišnju tradiciju.

Anita Brozović Šolaić

 

 

Skip to content