Novosti

Čitanje je radost

Već smo se pohvalili da je Ministarstvo kulture i medija 3. svibnja objavilo popis programa za dodjelu potpora programima koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu. Od 417 prijava odobreno je 79 programa, među kojim je i naš program Čitanje je radost.

Ovaj tjedan smo dobili i Ugovor u kojemu su precizirane naše obaveze. Iznos od 40.000,00 kn dobili smo za dio prijavljenog programa, a to je izrada i postavljanje malih slobodnih knjižnica.

Cilj ovoga programa je postaviti kućice za knjige koje će privlačiti svojim atraktivnim izgledom, a prije svega sadržajem – knjigama koje će se slobodno moći uzimati i čitati, a zatim vratiti. Isto tako će svatko moći u kućici ostaviti knjige koje želi podijeliti s drugima. Ovim programom ćemo svi zajedno u Godini čitanja poticati na čitanje i ljubav prema knjizi, a Grad ćemo obogatiti novim sadržajem.

U mjesecu studenome 2021. godine realizirana je prva faza projekta „Čitanje je radost“. Kućice je projektirala Jana Franušić,  magistra primijenjenih umjetnosti. Učenička zadruga Obrtničke i tehničke škole Ogulin je izradila i postavila kućice dok je ilustratorica Ana Salopek izradila ilustracije za svaku kućicu.

Kućice su postavljene uz područne škole Ivane Brlić-Mažuranić i Prve osnovne škole Ogulin u naseljima: Kučinići, Turkovići, Hreljin Ogulinski, Jasenak i Drežnica. Jedna kućica je postavljena na obali jezera Sabljaci, na mjestu koje posjećuju građani Ogulina, turisti, izletnici, a u ljetnim mjesecima tu borave kupači.  Jedna kućica je postavljena u Park kralja Tomislava Ogulin u neposrednoj blizini dječjeg igrališta.

 

Skip to content