Novosti

5. jubilarno gradsko Natjecanje u čitanju na glas 2018.

Petu godinu za redom u maloj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin 19. listopada, uz vodstvo profesorice i knjižničarke Anite Brozović Šolaić, održano je gradsko Natjecanje u čitanju naglas 2018. s početkom u 12 i 30 sati u okviru Mjeseca hrvatske knjige 2018. godine. Nakon prethodno održanih školskih natjecanja, na gradskom natjecanju sudjelovalo je šestero učenika: Nika Blašković, učenica 5. a razreda Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin s knjigom “Vječno nasmijano nebo” književnika Ivana Raosa s mentoricom nastavnicom Ivanom Stipetić, Nikola Kovačević – učenik 5. razreda OŠ Josipdol predstavivši knjigu Ante Gardaša “Ljubičasti planet” s metoricom profesoricom Anitom Žanić Prebežić, Valentina Manojlović – učenica 5. c razreda Prve osnovne škole Ogulin govorila je o djelu Astrid Lindgren “Pipi Duga Čarapa” koju je pripremila mentorica i profesorica  Nikolina Salopek Mihalić, Martina Vučetić iz 7. a razreda Prve osnovne škole zainteresirala nas je knjigom “Trči, ne čekaj me! Bojane Meandžije, a pripremala ju je profesorica Nikolina Salopek Mihalić, Roberta Mihaljević čitala je i govorila o knjizi Damira Miloša “Bijeli klaun uz mentorstvo profesorice Anite Žanić Prebežić, iz Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin učenica Tena Lipošćak iz 8. c razreda govorila je, uz potporu mentorice profesorice i knjižničarke Nataše Možgon, o knjizi Vlaste Golub “O ljubavi, spletkama i svemu pomalo”.

            Prvu ili mlađa kategoriju natjecatelja činili su učenici 3., 4., i 5. dok drugu ili stariju kategoriju učenici 6., 7., i 8. razreda. Inicijatori natjecanja su Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva u čiji projekt se uključila i Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin.

Glavni cilj natjecanja je: poticanje i popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas, razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, naglašavanje čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja te poticanje usmenog izražavanja.

            Natjecatelji su predstavljali knjigu po vlastitom izboru (uz preporuku učitelja mentora, školskog i/ili dječjeg knjižničara), a programu je prisustvovalo dvadesetak učenika, učitelja, mentora i knjižničara. U obzir su dolazila isključivo prozna djela hrvatske i strane književnosti, primjerena uzrastu natjecatelja. Predstavljanje djela trajalo je najviše pet minuta. U prve dvije minute natjecatelj je trebao usmeno obrazložiti svoj odabir (zašto je odabrao baš tu knjigu) na što inovativniji i kreativniji način bez korištenja ikakvih tehnoloških pomagala. Preostale 3 minute bile su predviđene za izražajno čitanje naglas.

            Nakon natjecanja u čitanju, dok je prosudbena komisija donosila odluke, publika je mogla pogledati film “Moje najdraže čudovište”.

            Članice prosudbene komisije (profesorica hrvatskog i engleskog jezika i književnosti i mentorica Marijana Smolčec, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Blaženka Kurelac, profesorica i knjižničarka Ksenija Maravić te Dorotea Magdić kao počasna članica – učenica 8. a razreda OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin koja je 2016. godine sudjelovala na Nacionalnom Natjecanju u čitanju na glas) odlučile su da će Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ogulin kao i Prvu osnovnu školu Ogulin te OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin na županijskom Natjecanju u čitanju naglas 2018. u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Ivan Goran Kovačić Karlovac 26. listopada 2018. s početkom u 10 sati predstavljati Valentina Manojlović – učenica 5. c razreda iz Prve osnovne škole Ogulin i Tena Lipošćak – učenica 8. c razreda iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin. Svi učenici natjecatelji u obje kategorije nagrađeni su prigodnim nagradama: priznanjima za osvojeno 1., 2. ili 3. mjesto i knjigama. Članice komisije upozorile su pobjednice i mentorice na čemu trebaju poraditi prije samog odlaska u Karlovac ne bi li tako postigle što bolji uspjeh i otišle na nacionalno Natjecanje u čitanju na glas u Sisak.

            Čestitamo pobjednicama i pohvaljenima, njihovim mentoricama, školskim knjižničarkama i ravnateljima. Veliku zahvalu upućujemo i članicama prosudbene komisije na sudjelovanju. Nadamo se da će Natjecanje u čitanju naglas zaživjeti i ostvariti dugogodišnju tradiciju.

Anita Brozović Šolaić

Skip to content