Novosti

Tjedan zabranjenih knjiga

Tjedan zabranjenih knjiga obilježava se svake godine u zadnjem tjednu mjeseca rujna od 1982. godine kada ga je proklenula aktivistica Judith Krug.

U Tjednu zabranjenih knjiga promiče se sloboda čitanja, slobodan i besplatan pristup informacijama, a uključeni su knjižničari, izdavači, prodavači knjiga, novinari, učitelji i svi čitači.

Na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin izložene su knjige koje su se našle na listama zabranjenih knjiga.

Svi znamo da je pisana riječ uvijek običavala u određenoj mjeri šokirati mase ili biti prijetnja vladajućem režimu i moralnim autoritetima. Stoga ne čudi da se u prošlosti, i to ne samo u totalitarnim sistemima, pojedine knjige proglašavalo nepoćudnima ili ih se čak zabranjivalo. No, organizatori Tjedna zabranjenih knjiga ističu da takve tendencije postoje i danas, pa svake godine redovito objavljuju listu knjiga koje su u SAD-u protekle godine najviše bile prozivane, dakle izvrgnute javnim napadima, osudi ili cenzuri. Razlozi zbog kojih se knjige proglašavaju nepoćudnima zapravo su slični i u prošlosti i u suvremeno doba. Uglavnom su to vulgaran jezik, eksplicitne scene seksa, prevelika zastupljenost droge i alkohola, ali i tematiziranje politički kontroverznih pitanja. (Preuzeto sa: Ziher.hr)

 

Skip to content