Novosti

U projektu “Naša mala knjižnica”

Projekt nakladničke kuće “Ibis grafike” pod naslovom “Naša mala knjižnica”, u koji se i ove godine uključila Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin, usmjeren je na stalno povećanje i razvoj publike među djecom, kako bi se u budućnosti dobila publika koja će biti spremna kritički čitati književna djela.

            Ciljevi projekta su: poticanje kritičkog čitanja, promoviranje vrhunskih književnih djela hrvatskih i stranih autora koja prate ilustracije izrađene prema najvišim umjetničkim standardima te pristupačnost kvalitetnih knjiga stranih autora na hrvatskom jeziku domaćim čitateljima.

            Nastavljena je suradnja sa Slovenijom što znači da dominiraju knjige slovenskih i hrvatskih književnica. Težina je stavljena na domaće autore koji su zaslužili dodatnu promociju.

            Za sudjelovanje u projektu Knjižnica je kupila tri paketa knjiga po šest primjeraka za učenike nižih razreda osnovne škole: Kestutis Kasparavičius: Podvodna priča; Iva Dužić: Bodljikava knjiga; Branka Žodan: Sjeverac dječarac i patka selica; Jana Bauer: Din don priče; Nada Horvat: Brljibanovo kazalište; Marijana Križanović: Čarobni kalendar. Organizatori projekta daruju nas kreativnim knjižicama koje su prepune zanimljivih i domišljatih zadataka.

            Ove školske godine u projekt su uključeni učenici drugog i trećeg razreda produženog boravka OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin koji će svaki četvrtak dolaziti u knjižnicu, čitati knjige iz projekta i rješavati kreativne zadatke za koje mogu biti i nagrađeni.

            Osim knjiga, koje učenici mogu osvojiti na temelju kvalitetno riješenih zadataka, jedna od nagrada za sudjelovanje u projektu je i gostovanje samih autora. Raduje nas ponovno čitanje zanimljivih knjiga, druženje i razmjena mišljenja o pročitanom, a organizatorima sva pohvale na uistinu vrijednom projektu.