Edward L. Bernays: "Kristaliziranje javnog mišljenja"

Kristaliziranje javnog mišljenja (1923.) tvori jedno od temeljnih djela odnosa s javnošću i nezaobilazna je literatura za dublje razumijevanje ove struke. Bez obzira na godinu kada je napisana, „otac odnosa s javnošću“ Edward L. Bernays u svojoj knjizi izvrsno objašnjava javno mišljenje, ciljnu javnost, principe grupe i stada sa stanovišta socijalne psihologije, važnost savjetnika za odnose s javnošću i njegove karakteristike, tehnike komunikacije s medijima te brojne druge teme i danas presudne za struku odnosa s javnošću i komuniciranje u području masovnih medija. 

U objašnjavanju utjecaja na javne stavove Bernays se oslanja na ideje Le Bona, Lippmana i Trottera, mislilaca koji su među prvima proučavali javno mišljenje i psihologiju gomile. Osim ranih teorijskih postavki, navodi brojne primjere iz vlastite bogate prakse, koji izvrsno ilustriraju mehanizme promjene javne svijesti o nekom društvenom pitanju. Uloga savjetnika za odnose s javnošću u zastupanju interesa klijenta pritom je izjednačena s ulogom odvjetnika u sudskom postupku. Prvotno doživljavajući gomilu kao skup nesvjesnih pojedinaca, Bernays je smatrao da je „svjesno i inteligentno manipuliranje organiziranim navikama i mišljenjem masa važan dio demokratskog društva“ te da „oni koji manipuliraju tim prikrivenim društvenim mehanizmom tvore nevidljivu vladu koja je prava vladajuća sila ove zemlje“. 

Bez obzira na promjene koje su zahvatile struku odnosa s javnošću zbog revolucionarnog skoka u tehnologiji komuniciranja i napretka u području masovnih medija, načela upravljanja javnim mišljenjem – koja je Bernays pronicljivo opisao prije 90 godina – svoju primjenu u nepromijenjenom obliku nalaze i danas.


Poput ljupkog cvijeta predivnog izgleda, ali bez mirisa

neplodne su lijepe riječi čovjeka

koji ne postupa u skladu s njima

                                                           - Dhammapada -

Anketa

Razlog dolaska u knjižnicu?!
 
You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.

Playlist:

Registrirani korisnici!

Prevoditelj

English French German Italian Russian Spanish

hkd

nsk

klikinfo

hrak

pitajte_knjiniare

najboljeknjige

moderna

booksa

harfa

hcd

MIN-KULTURE

entereurope

citajmi_banner_480_277

Pratite nas

facebooklogo