Gradsko Natjecanje u čitanju naglas 2015.

Po drugi puta u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin 15. listopada održano je Gradsko natjecanje u čitanju naglas 2015. s početkom u 12 i 30 sati kojim je obilježen i početak Mjeseca hrvatske knjige 2015. godine.

Na natjecanju je sudjelovalo sedam učenika: Matej Vuković, učenik 5. razreda Osnovne škole Josipdol s knjigom Čokoladne godine Mladena Kopjara, Dorotea Magdić - učenica 5. a razreda OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin predstavivši knjigu Ivana Kušana Koko u Parizu, Marija Bacanović - učenica 5. c razreda Prve osnovne škole Ogulin s istom knjigom kao i prethodna natjecateljica – Koko u Parizu, Paola Bokulić iz 6. b razreda Osnovne škole Josipdol prikazavši knjigu Zabranjena vrata Zlatka Krilića, Marija Magdalena Sabljak, učenica 6. razreda Osnovne škole Plaški govoreći o knjizi Ante Gardaša Duh u močvari, Sara Grgurić, učenica 7. b razreda OŠ Ivane Brlić-Mažuranić s djelom Bijeli Klaun književnika Damira Miloša te Antonio Tonković kao učenik 7. a razreda Prve osnovne škole Ogulin govoreći o knjizi Šime Storića Poljubit ću je uskoro,možda kao pobjednici školskih natjecanja u čitanju naglas u dvije kategorije. Prvu ili mlađa kategoriju natjecatelja činili su učenici 3., 4., i 5. dok drugu ili stariju kategoriju učenici 6., 7., i 8. razreda.

            Inicijatori natjecanja su Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva u čiji projekt se uključila i Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin.

Glavni cilj natjecanja je: poticanje i popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas, razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, naglašavanje čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja te poticanje usmenog izražavanja.

            Natjecatelji su predstavljali knjigu po vlastitom izboru (uz preporuku učitelja mentora, školskog i/ili dječjeg knjižničara), a programu je prisustvovalo stotinjak učenika, učitelja, mentora i knjižničara. U obzir su dolazila isključivo prozna djela hrvatske i strane književnosti, primjerena uzrastu natjecatelja. Predstavljanje djela trajalo je najviše pet minuta. U prve dvije minute natjecatelj je trebao usmeno obrazložiti svoj odabir (zašto je odabrao baš tu knjigu) na što inovativniji i kreativniji način bez korištenja ikakvih tehnoloških pomagala. Ostale 3 minute predviđene su bile za izražajno čitanje naglas.

            Prosudbena komisija (profesorice hrvatskog jezika i književnosti Gordana Antolović i Iva Brajdić te profesor Mihael Mužević) odlučila je da će Gradsku knjižnicu i čitaonicu Ogulin kao i Osnovnu školu Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin te Prvu osnovnu školu Ogulin na županijskom Natjecanju u čitanju naglas u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Ivan Goran Kovačić Karlovac 29. listopada s početkom u 12 sati predstavljati Dorotea Magdić (5. a) iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin s knjigom Ivana Kušana Koko u Parizu i Antonio Tonković (7. b) iz Prve osnovne škole Ogulin s knjigom Šime Storića Poljubit ću je uskoro, možda

            Čestitamo pobjednicima i pohvaljenima, njihovim mentorima, školskim knjižničarkama i ravnateljima. Veliku zahvalu upućujemo i članovima prosudbene komisije na sudjelovanju. Nadamo se da će Natjecanje u čitanju naglas zaživjeti i ostvariti dugogodišnju tradiciju.