Književna karavana

Šest autora, tri zemlje, jedan kombi i harmonika

Damir Karakaš, Kristian Novak, Ivana Šojat-Kuči, Neven Ušumović, Clemens Meyer (D) i Anna Baar (A) na putu s Književnom karavanom

14.09.2015., 19.30 sati Velika dvorana Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin

15.09.2015., 19.00 sati Kuća za pisce – Hiža od besid, Pazin

16.09.2015., 20.00 sati Centar za kulturu Čakovec, Mala scena Vinko Lisjak

17.09.2015., 19.00 sati Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek

18.09.2015., 20.00 sati VINYL bar&bar, Zagreb 


Goethe-Institut Kroatien i Austrijski kulturni forum Zagreb uz potporu lokalnih partnera na putovanje Književnom karavanom po Hrvatskoj vode šestoro autorica i autora iz Hrvatske, Austrije i Njemačke. S karavanom putuju Damir Karakaš, Kristian Novak, Ivana Šojat-Kuči i Neven Ušumović te Clemens Meyer (D) i Anna Baar (A).

Ovisno o papirnatom ili elektroničkom izvoru koji nam je pri ruci, karavana se definira kao skupina putnika, trgovaca ili istraživača koja putuje nenaseljenim predjelima, obično s devama ili na njihovim leđima. Književna karavana bi tako bila skupina osobitih istraživača koja međutim, putuje kombijem i koja će posjetiti četiri grada odnosno regije iz kojih njezini sudionici potječu ili koji zauzimaju važno mjesto u njihovu književnom stvaralaštvu te na koncu Zagreb. U svim će se karavan-sarajima (odmorištima, postajama, oazama) putnici karavane predstaviti književnoj publici i uz moderatoricu Christine Okresek razgovarati o stvarnim i književnim putovanjima, identitetima i pripadnostima.

Ideja za projekt nastala je tijekom razgovora o sudbini službenog vozila Goethe-Instituta, kombija koji je zajedno sa svojim dugogodišnjim vozačem Brankom Strukanom trebao biti umirovljen, ali je umjesto toga vraćen u život kao transportno sredstvo u Književnoj karavani. Ona je neka vrsta posljednjeg putovanja za kombi i povezuje, u skladu s dugogodišnjom zadaćom vozila i njegova vozača, hrvatsku kulturu i kulturu njemačkog govornog područja.

Nositelj projekta:

Goethe-Institut Kroatien, Ulica grada Vukovara 64, HR-10000 Zagreb,

U suradnji s:

Austrijski kulturni forum Zagreb, Gundulićeva 3, HR-10 000 Zagreb

Partneri projekta:

Centar za kulturu Čakovec, Fraktura, Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec , Kuća za pisce – Hiža od besid, Pazin, oceanmore, VINYL bar&bar

http://www.goethe.de/ins/hr/hr/zag/kul/mag/lit/20591235.html