Darko Marčinko Neda Dropulić: "Anoreksija – težina ljepote"

Ispovijest o samoiscrpljivanju i opraštanju.

Autentične ispovijesti o iskustvu anoreksije i u svijetu su vrlo rijetke, a kod nas se takva iskrena i bolna životna priča prvi put objavljuje u biblioteci Profil klinika. Neda Dropulić, danas studentica kroatistike u Splitu, snažno i iskreno opisala je svoju opsjednutost mršavljenjem, sve do najniže težine od jedva tridesetak kilograma. Nastao je direktan i na trenutke šokantan zapis o iscrpljivanju i samouništavanju, a zatim sazrijevanju i postupnom prihvaćanju života.

Kroz knjigu, ispovijest Nede Dropulić komentira liječnik dr. Darko Marčinko, Pročelnik Specijalističkog zavoda za poremećaje hranjenja KBC Zagreb i tako vodi čitatelja kroz sve faze liječenja i oporavka, objašnjavajući postupke koji se primjenjuju. Dr. Marčinko u predgovoru knjige ocjenjuje kako „Nedina iskrena ispovijest i prikaz psiholoških mehanizama koji vode u anoreksiju i iz nje, može djelovati preventivno i djevojkama koje su uhvaćene u spiralu gladovanja može pomoći da pronađu svoj način za izlaz iz nje“. Kako kaže dr. Marčinko, problem anoreksije i ostalih poremećaja prehrane kod nas je prisutan kao i u ostalim razvijenim zemljama svijeta, a najveći rizik obolijevanja je kod djevojaka u dobi između 14 i 18 godina, iako je anoreksija sve češća i među mladićima u toj dobi.

Neda Dropulić piše energično i neposredno, snažnim rječnikom opisuje svoje doživljaje i shvaćanje svijeta u vrijeme gladovanja, argumentirajući svoju revoltiranost licemjerjem društva: „Ovo nije samo knjiga o poremećajima prehrane. Ovo je knjiga o kolektivnoj zarobljenosti ženskih umova, tijela i duša. O mentalnoj anoreksiji, o neprestanom osjećaju krivnje i o životu koji se svodi na pravila hranjenja. Priručnik o nemogućnosti kontrole vlastitih želudaca i o stalnoj potrebi za hranom kao psihoterapijom. O začaranom krugu gladovanja i prejedanja. O deset kilograma viška koji nas dijele od pretilosti do perfekcije u glavi prosječne žene. O ljepoti upakiranoj na najbolji mogući način kroz šarena štiva, kroz televizijski ekran, kroz izloge, knjige i slike.“


Poput ljupkog cvijeta predivnog izgleda, ali bez mirisa

neplodne su lijepe riječi čovjeka

koji ne postupa u skladu s njima

                                                           - Dhammapada -

Anketa

Razlog dolaska u knjižnicu?!
 
You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.

Playlist:

Registrirani korisnici!

Prevoditelj

English French German Italian Russian Spanish

hkd

nsk

klikinfo

hrak

pitajte_knjiniare

najboljeknjige

moderna

booksa

harfa

hcd

MIN-KULTURE

entereurope

citajmi_banner_480_277

Pratite nas

facebooklogo