Aleš Bunta: "Magnetizam gluposti: Platon, Erazmo Rotendamski, Alan Ford"

Filozof Aleš Bunta propituje smisao gluposti polazeći od ključnih tekstova filozofske tradicije (Platon, Aristotel, Erazmo Roterdamski) pa sve do fenomena masovne kulture kao što je strip Alan Ford.

Hvaljeno djelo slovenskoga filozofa Aleša Bunte "Magnetizam gluposti: Platon, Erazmo Roterdamski, Alan Ford" razrađuje poimanje gluposti kao očitu suprotnost mudrosti, znanju i spoznaji, a to razlikovanje začudo nije često bilo predmet filozofske analize. U suvremenim se filozofskim raspravama, međutim, opet pojavljuje sklonost analizi ovakvih jednostavnih oznaka – odnosno iskustveno jasnih činjenica – kao što su sreća, tajna ili dosada. 

Tako „nije slučajno“, kaže autor u knjizi, „što je unutar postmodernizma glupost procvala kao omiljena tema filozofije, 'ljubavi spram mudrosti'“. Polazeći od ključnih tekstova filozofske tradicije (Platon, Aristotel, Erazmo Roterdamski), Bunta dolazi do fenomena masovne kulture (stripovi) u kojima se odražavaju suvremeni pojavni oblici gluposti kao onoga "drugoga“ od spoznaje. 

Valja dodati da je Aleš Bunta majstor pristupačnog oblika ukazivanja na najsloženije filozofske probleme i posredovanja potrebnih znanja. 
Knjiga "Magnetizam gluposti" u matičnoj je zemlji dobila brojne pohvale struke i javnosti, a našim će čitateljima posebno biti zanimljiv treći dio knjige koji se bavi fenomenom gluposti u Alanu Fordu, stripu koji ima kultni status na ovim prostorima. 


Poput ljupkog cvijeta predivnog izgleda, ali bez mirisa

neplodne su lijepe riječi čovjeka

koji ne postupa u skladu s njima

                                                           - Dhammapada -

Anketa

Razlog dolaska u knjižnicu?!
 
You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.

Playlist:

Registrirani korisnici!

Prevoditelj

English French German Italian Russian Spanish

hkd

nsk

klikinfo

hrak

pitajte_knjiniare

najboljeknjige

moderna

booksa

harfa

hcd

MIN-KULTURE

entereurope

citajmi_banner_480_277

Pratite nas

facebooklogo